Wat is mindset en hoe kan je die veranderen?

''Positive mind, positive vibes, positive life''

Mindset, je hoort dit woord de laatste tijd steeds vaker. Maar wat is mindset eigenlijk? Hoe zit het met jouw mindset? Mindset is een belangrijke deel van je persoonlijkheid en je moet de juiste mindset hebben als je jezelf persoonlijk wil ontwikkelen. In dit artikel vertel ik wat mindset nu eigenlijk inhoud, ik geef een duidelijk inzicht zodat je zelf kan kijken wat jouw mindset is en ik geef 20 tips hoe je je mindset naar een positieve groei mindset kunt veranderen. Zo krijg je een mooier, positiever en gelukkiger leven.

Inhoudsopgave

Wat is mindset?

Mindset is niets meer dan een mix van onze overtuigingen, waarden, gedachten en verwachtingen. Je mindset is dus jouw denkstijl. Mindset heeft een doorslaggevende invloed op je gedrag, de behaalde resultaten en eigenlijk op je hele leven. Je mindset is het resultaat van jouw gedachten. Je gedachten bepalen eigenlijk wat jouw resultaten zullen zijn.  

Wanneer is de term “mindset” populair geworden?

Het begon in 2006 met het boek Mindset – The New Psychology of Success van Carol. Zij is professor in psychologie aan de Stanford University. Het boek werd in een mum van tijd een wereldwijd succes en de verspreiding van de term werd daarmee al snel een begrip. Carol Dweck ontdekte een verschil tussen goed presterende en slecht presterende studenten. Dat verschil ligt niet in het mentale vermogen, maar in mentaliteit. Zij identificeerde in haar studie twee soorten mindset. De groei mindset en de statische mindset. Studenten die goede resultaten halen hebben doorgaans een groei mindset en de studenten die zwakkere resultaten halen hebben vaker een statische mindset.

Een juiste mindset is belangrijk voor jezelf en je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt jezelf heel moeilijk ontwikkelen met een statische mindset. Daarom is het belangrijk dat je het verschil weet tussen een statische en een groei mindset en jouw mindset herkent.

Statische mindset

Mensen met een statische mindset, denken en geloven dat hun persoonlijkheid, capaciteiten, relaties enz. vast staan en ze niet meer kunnen veranderen.

Ze gaan ervanuit dat succes betekent dat iemand talent heeft. Ze denken dat zaken als intelligentie en sportiviteit aangeboren zijn en niet veranderbaar. Deze mensen kiezen ervoor om dingen te doen die vertrouwd zijn, op die manier voelen zij zich goed omdat er dan eigenlijk niets fout kan gaan.

Ze gaan liever geen uitdagingen aan omdat ze zo meer kans hebben om fouten te maken en daar houden ze niet van. Ze zullen dan ook niet snel nieuwe, spannende dingen uitproberen. Door fouten te maken voelen ze zichzelf misschien een beetje dom of geven de schuld aan een ander. Dit resulteert in negatieve gevolgen zoals het negeren van kritiek of negatieve feedback zien als iets negatiefs terwijl je daar juist het meeste van leert.

Groei mindset

De mensen met een groei mindset geloven dat hun persoonlijkheid, capaciteit en relaties wel veranderd kunnen worden. Ze geloven dat ze verder kunnen leren en zichzelf kunnen ontwikkelen. Je bent weliswaar geboren met een bepaalde intelligentie en talenten, maar deze staan niet vast en je kunt altijd groeien en ergens beter in worden, als je maar blijft oefenen en proberen.

Deze mensen vinden uitdagingen en moeilijke klussen juist leuk, omdat zij zichzelf aan het ontwikkelen zijn en dat geeft een goed gevoel. Ze zijn niet bang om fouten te maken want ze weten dat die er bij horen en dat je van je fouten kunt leren.

Mensen met een groeimindset hebben meer doorzettingsvermogen. Ze vinden het niet erg dat ze dingen moeten leren en dat dat tijd en inspanning kost. Groei mindset is de basis van alle ontwikkeling en groei. Dit zorgt voor motivatie, doorzettingsvermogen en een passie voor ontwikkeling en leren.

Met deze tabel krijg je een beter inzicht in wat het verschil is tussen statische en groei mindset. Zo kan je makkelijker uitzoeken welke mindset jij hebt.

Statische mindsetGroeimindset
Mijn vaardigheden kunnen niet worden verbeterd!
Ik wil de beste zijn! Wat ik goed doe, doe ik goed omdat ik slim ben!
Als ik een fout maak, ben ik failliet!
De mening van anderen boeit me niet!
Ik doe alleen wat ik weet en wat gemakkelijk is!
Als iets moeilijk gaat, geef ik het op omdat het niets voor mij is!
Succes van anderen zien als een bedreiging!
Grote angsten: falen, dom en/of verliezer voelen en afgewezen worden!
Mijn vaardigheden kunnen verbeterd worden!
Ik wil altijd een beetje beter zijn!
Ik leer van mijn fouten!
Het oplossen van moeilijke taken brengt me succes!
Ik leer van de mening van anderen!
Ik probeer graag nieuwe, ongebruikelijke dingen!
Als iets niet lukt/werkt, probeer ik een andere manier! Ik geef nooit op!
Succes van anderen is inspirerend!

Hoe verander ik mijn mindset?

Je moet natuurlijk zelf bepalen welke mindset je toepast. Maar ik neem dat als je op deze site beland bent, je jezelf verder wil ontwikkelen. Daarvoor heb je een groei mindset nodig.

In principe is iedereen geboren met een groei mindset. Denk even aan toen je kind was; met weinig angsten en alles was een groot avontuur vol met uitdagingen. Maar hoe ouder je wordt, hoe meer obstakels je tegen komt. Onder invloed van meestal negatieve ervaringen zoals je opvoeding en aangeleerde waardelabels, kan je groei mindset langzaam veranderen naar een statische mindset.

Gelukkig kan je een statische mindset naar een groei mindset omzetten als je dit traint. Niemand heeft een 100% groei of vaste mindset. De meeste mensen zitten er ergens tussen in. Door je brein en gedachten te vormen kun je jouw doelen makkelijker te bereiken.

Eerst moet je duidelijk weten welke mindset je hebt. Als je herkent dat je een vaste mindset hebt dan moet je accepteren dat je een keuze hebt om dit te veranderen. Verander je woorden gericht naar een groei mindset. Bij een uitdaging zou je normaal misschien zeggen: Weet ik zeker dat ik dit kan? Om in een groei mindset te komen kan je beter zeggen: Ik weet niet zeker of ik het kan maar ik geloof in mezelf en ga het gewoon proberen!

Daarna kan je beginnen met groei gerichte acties. Probeer kleine uitdagingen aan te gaan en als het niet lukt, probeer het gewoon opnieuw. Luister eens naar kritiek van anderen en probeer er van te leren. Misschien lukt het de eerste keer niet maar als je het blijft proberen zal het je lukken. Zo verander je van statische mindset naar groeimindset en groei je als persoon. Je ontwikkelt op deze manier meteen meer zelfvertrouwen.

20 tips om te veranderen naar een positieve groei mindset.

 •  Accepteer jezelf en accepteer dat je KAN veranderen.
 • 2. Wees blij en dankbaar voor wie je bent en wat je nu hebt!
 • 3. Omschrijf, hoe je leven er uit zou zien als je weet dat alles wat je wilt zou lukken. (Jouw ideale leven)
 • 4. Bedenk wat voor acties je moet ondernemen om dit te bereiken.
 • 5. Probeer altijd positief over jezelf en anderen te denken.
 • 6. Durf uitdagingen aan te gaan.
 • 7. Als iets de eerste keer niet lukt, analyseer dan welke vaardigheid of strategie beter werkt. Geef niet op!
 • 8. Als iets lukt, geef jezelf een compliment en vier het!
 • 9. Maak kleine doelen.
 • 10. Als iets niet lukt bij andere mensen, zeg geen nare dingen, zoek iets wat ze goed hebben gedaan en geef daar een compliment voor.
 • 11. Als iemand succes heeft, zeg gefeliciteerd en vraag naar hun succesformule.
 • 12. Laat jezelf inspireren door mensen die een groei mindset hebben.
 • 13. Volg een cursus of neem een coach.
 • 14. Lees boeken.
 • 15. Vraag feedback van mensen die je vertrouwt.
 • 16. Accepteer de kritiek en probeer er wat mee te doen.
 • 17. Overwin je angst!
 • 18. Begin met yoga!
 • 19. Ga vaak de natuur in.
 • 20. Begin met een gezonde leefstijl.

Lees hier de uitgebreide 20 tip!

Nu is het tijd voor actie om tijd te nemen voor jezelf. Van mindset veranderen is niet makkelijk en gaat niet van de ene op de andere dag. Je moet elke dag blijven oefenen. Vertrouw in jezelf en geloof dat alles wat je wilt zal lukken! Hierdoor krijg je stap voor stap een mooier en positiever leven. De juiste mindset is een online cursus van Maarten Oostland met meer dan 1,5 uur aan video’s die je op alle apparaten kunt bekijken in je eigen tempo. 

Moosty logo

Leef je ideale leven! Wat krijg je precies?

 • Wat is Mindset uitleg
 • Motivatie, discipline en doorzettingsvermogen
 • 2 typen Mindsets uitleg
 • De 10x Mindset
 • De 10 stappen mindset strategi – stappenplan
 • Meerdere opdrachten
 • Inclusief mooi vormgegeven & handig werkboek!
 • Boordevol voorbeelden, tips en advies
Ga naar de kortingspagina en meld je aan!

Lees hier onze REVIEW van de cursus Juiste mindset.

Misschien vind je dit ook interessant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *