6 Tips om meer in het nu te leven! Maar wat is dat eigenlijk?

Waarom is het zo moeilijk om in het nu te leven en waarom gaat dat niet automatisch? Ons lichaam is altijd in het hier en nu maar onze gedachten dwalen snel af zijn vaak ergens anders. In dit artikel gaan we kijken wat leven in het nu is en hoe je dat doet. Ik geef ook 6 handige tips die je helpen om meer in het nu te leven en te genieten.

We denken vaak dat we eerst van alles moeten oplossen voordat we echt kunnen genieten van ons leven in het huidige moment. Als je denkt dat je moet wachten tot alles perfect is, voordat je in het nu kunt leven en genieten, houdt er dan rekening mee dat je daar heel lang op kunt wachten… ”Wacht niet op het perfecte moment, geniet van het moment en maak het perfect” Van je reis naar het doel moet je ook genieten. 😉

Inhoudsopgave

Wat is leven in het hier en nu?

Veel mensen zijn altijd druk bezig in hun hoofd met alle soort dingen die in hun leven voorkomen. We plannen onze toekomst vooruit en denken vaak over ons verleden. Maar de toekomst is er nog niet en het verleden kunnen we niet veranderen. Wij leven in het hier en nu.

Door alle drukte die in ons hoofd zit vergeten we onze zintuigen te gebruiken. Zien, ruiken, voelen en horen wat er werkelijk nu gebeurt. Zo missen we veel van het leven en we vergeten soms om van ons leven te genieten in dit moment. Precies waar we zouden moeten zijn. We zijn ons hier niet echt van bewust. De tijd vliegt voorbij terwijl we allemaal constant op de automatische piloot zitten. Als we niet in het hier en nu leven, dan leven we eigenlijk in een illusie en niet in de realiteit.

Leven in het nu is genieten en accepteren van dit moment. Dit betekent dat je alles accepteert wat er op dit moment in je leven gebeurd. Je maakt je geen zorgen meer over de toekomst of het verleden. Je bent simpelweg hier en nu en dit geeft tevredenheid, geluk en rust in je hoofd.

Als je hier en nu leeft, leef je waar het leven werkelijk plaatsvindt en dat is namelijk hier en nu. Niet in de toekomst of het verleden. Leven in het hier en nu heeft een positieve invloed op je mentale en fysieke gezondheid en zorgt er ook voor dat je je leven echt leeft, in plaats van je zorgen te maken over hoe het zou moeten zijn.

Herkenbaar?

Hieronder heb ik een paar voorbeelden van momenten waarin je niet in het nu zit.

  • Je hebt een gesprek gehad dat totaal verkeerd verliep, helemaal niet zoals jij het gesprek gepland had. Vervolgens zit je er nog de hele avond aan te denken en je hebt dat gesprek al 5 keer opnieuw in je hoofd gehad.
  • Op een willekeurig moment maak je je zorgen over dingen en realiseert je opeens dat er al een uur voorbij is zonder dat je het merkte.
  • Je zit ergens op een bankje met een schitterend uitzicht, maar je kunt niet echt genieten van dit moment. Je denkt alleen maar aan je takenlijstje of aan andere dingen die jou storen.
  • Gesprekken met andere mensen vind je zinloos en soms je luister niet eens naar wat ze zeggen. Misschien zit je ergens anders met je gedachten?!

Leven in het nu hoe doe je dat?

We hebben enorm veel gedachten per dag die door ons hoofd komen en gaan. De schattingen van de hoeveelheid lopen ongeveer van veertig- tot zestigduizend gedachten per dag en die gedachtes zijn er, zelfs als je niet wilt dat ze er zijn. Maar het belangrijkste is de manier hoe je om gaat met deze gedachten? Je bent niet verantwoordelijk voor wat je denkt, maar je bent wel verantwoordelijk voor het geven van waarde aan de inhoud van je gedachten. Waarom laat je je leven beïnvloeden door gedachten die je niet wil hebben of het niet waard zijn om je druk over te maken?

We hebben altijd de keuze met welke gedachten we verder gaan en welke gedachten we los laten. Op elk moment in ons leven hebben we meerdere keuzes.

Natuurlijk kunnen we het zelfde blijven denken, in ons hoofd gaan zitten en wensen dat de situatie anders is maar dit zorgt alleen maar voor meer spanning en er verandert ook niks. Of je ervaart en accepteert datgene dat op je pad komt en onderneemt gerichte actie. Acceptatie kalmeert je geest en geeft rust en geluk in je leven.

Dus de vraag is: Accepteer je wat er op je pad komt en geniet je van het leven in het nu? Ga je actie ondernemen of blijf je in je hoofd zitten piekeren?

Leven in het nu kun je heel goed beoefenen met mindfulness oefeningen. Met mindfulness train je je geest en leef je meer in het hier en nu. Je wordt je bewuster van je gedachten en je meer krijgt inzicht in de dingen die je voelt en ervaart. 

6 tips om in het nu te leven

Deze 6 tips zorgen ervoor dat je meer in het hier en nu gaat leven en genieten.

Wees dankbaar

Wat kun je nu meteen doen om je leven een nieuwe start te geven? Maak een lijstje van dingen waar je dankbaar voor bent. Richt je aandacht op wat je hier en nu hebt. Je gaat je dankbaar voelen voor alle dingen die je een goed gevoel geven. Dankbaarheid tonen is een enorm krachtige oefening en één van de beste tips waardoor je leven rijker wordt. Je zult je gelukkiger voelen en je gaat waarderen wat je op dit moment hebt.

Let op je ademhaling

Bewust zijn van je ademhaling houd je in het hier en nu. In het dagelijks leven bevindt je lichaam zich altijd in het hier en nu, terwijl je gedachten ergens anders zijn. Maar wanneer je je bewust bent van jouw inademing en uitademing, brengt je jouw geest terug in jouw lichaam.

Sta soms even stil en geef volledige aandacht aan je ademhaling en aan jezelf zonder spanning of druk. Je zult meer aanwezigheid, rust en ontspanning voelen. Je kunt alle gedachten die in je hoofd wervelen (beter) achter je laten.

Een goede ademhaling ventileert de longen en ontgift het hele lichaam, verbetert de werking van het hart en de longen, verbetert de spijsvertering en reguleert het hartritme, daarbij verlaagt het de bloeddruk. Door dat je ademhalingsoefeningen doet, komt er meer zuurstof in je bloed. Dit zorgt ervoor dat je ook meer energie hebt. Ademhaling is het belangrijkste gereedschap om je lichaam en geest gezond te houden.

Zet muziek aan

Muziek kleurt je leven en raakt je ziel. Onderweg, tijdens het sporten of onder de douche, ik hou ervan om muziek te luisteren en mijn humeur een vrolijke en positieve boost geven. Maak een vrolijke playlist van jouw lievelingsnummers en beluister ze vaak. Zing mee en voel de positieve energie door je lichaam stromen in dit moment.

Ga vaak de natuur in

Maak verbinding met de natuur en geniet van de stilte en de prachtige natuur. Maak elke dag een wandeling en sta soms even stil. Kijk met aandacht naar de wereld en bewonder al het moois dat je ziet. Luister naar de geluiden van de natuur en geniet van het moment. Voel de vrijheid.

Lees Boeken

Het lezen van fictie boeken helpt je om je gedachten even uit te zetten en te ontspannen. Boeken met een voor jouw interessant onderwerp helpen je om je hersenen af te leiden van de dagelijkse sleur of belemmeringen. Non-fictie boeken helpen je om je doelen te halen. Kies een boek uit die gaat over het behalen van een doel die je in gedachten hebt. Er zijn miljoenen boeken beschikbaar op het internet die je helpen om doelen te behalen. In de boekenkast hebben wij er een aantal geselecteerd.

boek met hartje

Geef aandacht en luister

Hoe vaak komt het voor dat je in gesprek bent met iemand, maar dat je niet écht geluisterd hebt naar wat die andere persoon heeft gezegd en in je gedachten ergens anders was?

Tijdens ons dagelijkse leven hebben we vaak contact met andere mensen. Soms hebben we de verkeerde verwachtingen of overtuigingen van andere mensen waardoor je geen gezonde relaties in het nu kunt creëren. Accepteer andere mensen zoals ze zijn en maak van elke contact moment een mogelijkheid om mindfull te zijn zonder verwachtingen of overtuigingen. Luister eens heel bewust naar wat iemand zegt en richt je volledige aandacht op wat die persoon je vertelt. Hierdoor leef je meer in het nu en krijg je betere gesprekken en relaties in je leven.

De werkelijkheid is altijd in het nu. Ga aan de slag met de tips en start vandaag nog met leven en genieten in het nu.

Wil je nog meer tips over hoe je meer van het moment kunt genieten en hoe je in het kunt nu leven ? Ik raad je de online cursus Leven in het nu van Frank de Moei aan. Deze praktische cursus leert je in een mum van tijd hoe jij ook in het nu kunt leven.

Begin met de online cusus ”Leven in het nu”

  • Korting! Normaal €199,- nu voor maar €59,-.
  • 2 BONUSSEN!
  • 21-dagen 100% geld terug garantie.
Ga naar de kortingspagina

Lees hier onze ervaringen met de cursus Leven in het nu.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *