Positief denken? 5 Simpele tips die elke dag helpen!

Ik krijg best vaak de vraag hoe het kan dat ik altijd lach en positief ben? Positief denken staat aan de basis van persoonlijke groei en het werken aan meer zelfvertrouwen. De liefde en het vertrouwen in jezelf zal groeien als je begint om positief te denken over jezelf en over je leven. Zo ga je meer waarderen wie je bent, wat je hebt en je persoonlijkheid zal steeds verder groeien. Positief denken is niet moeilijk maar je moet het wel oefenen en er aandacht aan besteden en juist dat is voor vele van ons best lastig. In dit artikel onthul ik welke technieken ik gebruik om zo vaak mogelijk vrolijk te zijn en waarom het zo belangrijk is om positief te denken, hoe je dat doet en ik geef 5 simpele tips die zorgen voor dagelijkse positiviteit.

Inhoudsopgave

Positief denken maar hoe dan?

Positief denken leren we helaas niet op school en daarom blijven we zoeken naar antwoorden. We leren heel veel over wiskunde en over onze geschiedenis maar we leren niet hoe onze gedachten werken en hoe we ze goed kunnen ”programmeren” zodat iedereen een gelukkig en positief leven kan leiden.

Het helpt je enorm als je jezelf accepteert en vertrouwen hebt in jezelf. Jij bent prima zoals je bent en je mag bepaalde gedachten en gevoelens gewoon ervaren en accepteren. Misschien merk je soms dat je negatieve gedachten of gevoelens hebt in je dagelijkse leven en daar is niks mis mee. Zolang dit maar niet dag in dag uit is. Accepteer gewoon dat ze er af en toe zijn en geloof in jezelf dat je altijd kan groeien en beter kan worden. Als je dagelijks negatieve gedachten hebt dan is dit een mooi moment om te switchen naar positieve gedachten.

Blijf bij jezelf en laat zien dat je niet bang bent voor je zwakkere kant, want dat is het teken van kracht. Je zult merken dat acceptatie je rust geeft waardoor het veel makkelijker is om te beginnen met positiever te denken.

Misschien heb je geen idee hoe vaak je negatieve gedachten hebt en hoe dat jou en je leven beïnvloedt. Het is erg belangrijk voor jezelf en je omgeving om positief te zijn. Doordat je positief bent, straal je vreugde en positiviteit uit naar de wereld en naar de mensen om je heen. Deze mensen worden ze opgeladen met jouw positieve energie en geven dat weer door aan andere mensen om hun heen. Zo maken we samen de wereld elke dag een stuk mooier.

Positief denken oefening

Eerst moet je beseffen dat je je aandacht altijd de kant op kan richten waar je wilt. Op het moment dat je merkt dat je iets negatiefs denkt of voelt, sta hier dan even bij stil en richt je aandacht op de dingen waarbij je een fijn en positief gevoel krijgt. Stop die negatieve gedachtestroom en probeer om met positieve en gelukkige gedachten de negatieve gedachtestroom te laten verdwijnen.

Je kunt altijd zelf bepalen wat voor gedachten je wilt hebben en of je met een bepaalde gedachte verder wilt gaan. Dit is een goede manier om je gedachten meer onder controle te krijgen. Denk aan dingen die je energie geven, waar je blij van wordt of gewoon iets waar je erg trots op bent.

Gebruik positieve affirmaties, deze helpen je om de negatieve denkpatronen om te buigen naar een positieve overtuiging. Alles wat je aandacht geeft groeit. De kracht van onderstaande korte zinnetjes zit in de herhaling. Herhaal dit soort korte zinnetjes meerdere keren per dag. Zo beïnvloed je jouw eigen gedachten op een positieve manier en zal je meer zelfvertrouwen krijgen, wordt je gelukkiger, energieker en positiever.

5 Positieve affirmaties

 • Ik accepteer en houd van mezelf
 • Ik ben gezond en zorg goed voor mezelf
 • Ik heb vertrouwen en geloof in mezelf
 • Ik ben rustig, ontspannen en geduldig
 • Ik lach graag en veel
 • Ik heb de kracht om het beste uit mezelf te halen

Het geheim van positief denken

Positief denken is het begin van een positief leven. Het heeft alles te maken met de wet van aantrekkingskracht. We werken allemaal met een oneindige macht. De wet van aantrekkingskracht is een natuurlijke wet en betekent dat wat jij op je pad tegen komt, jij tot je zelf hebt aangetrokken. Je trekt het aan door de beelden die je in je geest vormt. Deze wet is altijd en overal van toepassing, zelfs als je dat niet wilt.

Als je dus veel negatieve gedachten hebt over jezelf, over je omgeving of over je leven dan zal je ook negatieve dingen aantrekken. Maar daartegenover staat dat positieve gedachten ervoor zorgen dat je leven positiever wordt. Je zult merken dat er positieve dingen op je pad komen.

Er kunnen natuurlijk dingen gebeuren die het moeilijk maken om positief te blijven. In de wereld is er veel onrecht, armoede, geweld, twijfels en verdriet. Je kunt de wereld niet in één keer veranderen. Maar je kunt wel veranderen hoe je ergens op reageert en hoe je ermee omgaat. Positief of negatief? Leef je vanuit angst, twijfels en boosheid of vanuit vreugde en liefde?

5 tips om positief te denken

Deze 5 simpele tips helpen je om elke dag een stapje dichterbij een positiever en gelukkiger leven te komen.

Media pauze

Wat doe jij zodra jij je ogen ‘s morgens hebt geopend? Grote kans dat je binnen enkele ogenblikken je Facebook, Instagram of het nieuws gaat checken. De 1e tip is om daar mee te stoppen. Laat je (mobiele) media apparaat of de krant het eerste uurtje van de dag lekker links liggen en laat je niet beïnvloeden door factoren van buitenaf. Op die manier is het veel makkelijker om zelf te bepalen hoe jij je die dag gaat voelen.

Begin je dag met positieve gedachten

Een positief begin zorgt voor een geweldige dag. Wanneer je in de ochtend wakker wordt denk dan aan positieve dingen. Maak er een ochtend routine van en zorg elke ochtend goed voor jezelf. Maak een lekker en gezond ontbijt en fris jezelf lekker op of maak een verfrissende ochtend wandeling in het park om de hoek. Buitenlucht heeft een positief effect op het lichaam. Door de zuurstofrijke lucht worden jouw longen schoner, krijg je meer energie, en kan je je beter concentreren.

Je eerste gedachten bepalen meestal je humeur voor de rest van de dag. Ochtend affirmaties zorgen ervoor dat je een grote dosis positiviteit en energie binnen krijgt. Hieronder heb ik een paar ochtend affirmaties die voor een positieve kickstart van je dag zorgen.

 • Ik heb er zin in vandaag
 • Ik ben vol energie
 • Ik zie er weer hartstikke goed vandaag
 • Ik laat vandaag overal wat positiviteit achter
 • Niemand kan mij stoppen vandaag
 • Ik kan alles aan wat op mijn pad komt
 • Ik kies voor mijn geluk
 • Ik ben dankbaar voor deze nieuwe dag

Wees dankbaar

Dankbaarheid is één van de beste manieren om positiever te worden. Met dankbaarheid krijg je automatisch positieve gedachten binnen. Je kunt namelijk niet negatief zijn als je dankbaar bent. Hiermee verhoog je jouw energieniveau en staat van bewustzijn. Wees dankbaar voor wie je bent en wat je nu hebt. Denk aan dingen die je gelukkig maken en wees daar dankbaar voor. Iedereen heeft wel iets om dankbaar voor te zijn. Zo ervaar je het goede intenser en geniet je meer van het leven. Met dankbaarheid creëer je positieve gevoelens en gedachten en die worden alleen maar meer en meer zolang je dankbaar blijft.

Alle dingen die je waardeert en waar je dankbaar voor bent, worden krachtiger en sterker in je leven. Mensen kunnen soms erg kritisch zijn en geven vaak teveel aandacht aan dingen die we beter zouden kunnen doen in ons leven, dat we vergeten om te waarderen en dankbaar te zijn voor de dingen die wel goed gaan in ons leven. Geef jezelf dus een compliment als iets goed gaat en waardeer je successen. Vier het en wees trots op jezelf. Wees dankbaar voor jezelf en de mensen om je heen die van je houden. Wees dankbaar iedere dag weer.

Leef je leven elke dag alsof het de eerste dag van je leven is. Wees elke dag verwonderd over alles wat je meemaakt wat je tegenkomt, wat je ziet. Dus leef vanuit die kinderlijke nieuwsgierigheid alsof het je eerste dag is. Stel je voor dat je voor het eerst hier op deze planeet bent dat je om je heen kijkt en je bent verwonderd. Leef je leven op die manier. Elke dag!

Michael Pilarczyk

Mediteer

Veel mensen zijn er constant mee bezig om sneller, sterker, slimmer en efficiënter te zijn waardoor de positieve gedachten naar de achtergrond worden geduwd. Wat er werkelijk in hun leven gebeurt, is niet meer zo belangrijk. Ze concentreren zich op mislukkingen en hun tekortkomingen in plaats van de rijkdom die ze hebben te zien.

Meditatie is een van de beste methodes om je geest te kalmeren en te focussen op het goede. Veel meditatie oefeningen duren slechts 5 of 10 minuten maar meditatie kan ook een wandeling in het park zijn, het opschrijven van je gedachten of gewoon focussen op je ademhaling. Tijdens meditatie wordt je je bewust van alle gedachten en emoties die je hebt. Het zorgt voor meer ontspanning, positiviteit, betere slaap, betere focus, minder angst en minder stress in je leven.

Meditatie helpt ons om in het moment te leven en genieten. Begin met ademhaling meditatie en probeer verschillende meditatietechnieken uit om erachter te komen welke techniek het beste bij je past.

Lach

Lachen is de makkelijkste tip. Doordat je lacht voel je jezelf automatisch gelukkiger. Onderschat niet de kracht van de lach want het is enorm krachtig. Een lach kost jou helemaal niets maar grote kans dat jij de dag van een ander een beetje leuker maakt. En misschien steekt die persoon ook weer iemand anders aan.

Wij kennen allemaal die ene persoon waar je vrolijk van wordt als je diegene tegenkomt. Of dat gevoel dat als je in de stad loopt en iemand naar je lacht je automatisch terug gaat lachen. Waarom zou jij die persoon niet kunnen zijn?! Lach dus vaker en kijk met positieve ogen naar je omgeving, open je hart en geniet van de kleine dingen!

Met een lach maak je een positieve verbinding met de mensen die je tegenkomt en voelt het heerlijk om te lachen. Lachen maakt je dus blijer, het verminderd stress, het werkt vertrouwelijk bij de mensen in je omgeving en als je lacht gaan je ogen stralen. Dus een lach op je gezicht staat je ook beter. 🙂

Waarom is positief denken belangrijk?

Een positieve mindset zorgt ervoor dat je zowel fysiek als mentaal succesvoller en gezonder wordt. De kwaliteit van je leven zal enorm verbeteren en je zal minder snel last krijgen van mentale klachten. De mensen om je heen zullen merken dat je vrolijker bent en zullen ook vrolijker richting jou zijn.

Als je het mij vraagt dan is dit een goede motivatie om vandaag nog te beginnen met positief denken.

Wil je nog meer positief denken tips en meer geluk in je leven? Ik raad je graag de online cursus Geluk – Genieten van het leven van Frank de Moei aan.

Online Cursus Geluk – Genieten van het leven

 • Genieten van elk moment
 • Lekker in je vel zitten
 • Positief en ontspannen leven
 • Oprecht gelukkig en tevreden zijn
Ga naar de kortingspagina en begin met een positief leven!

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *