Wat is geluk? Gelukkig zijn in het dagelijkse leven!

genie

Ken jij het verhaal van Aladdin en de magische lamp? Toen Aladdin over de lamp wreef, kwam er een geest uit, zijn naam is Genie. Hij vertelde Aladdin dat hij drie wensen mocht doen. Als je het verhaal kent dan weet je hoe het allemaal afloopt. Maar weet je ook nog wat zijn eerste wens was? Aladdins eerste wens is om een prins te worden, zodat hij met prinses Jasmine mag trouwen. Hij koos eerst voor liefde en geliefd worden, dit is een synoniem van geluk. Als jij geliefd bent dan ben je ook gelukkig. Maar wat ik met dit verhaal wil vertellen is heel simpel. Ik wil je laten zien dat de wens naar geluk waarschijnlijk bij iedereen op de eerste plek staat.

Wat zou jij vragen als je drie wensen mag doen? Welke plaats zou ingenomen worden door je wens naar geluk? De eerste, tweede of misschien de derde plaats? Wat betekent en hoe belangrijk is geluk voor je? Welke stappen moet je zetten om meer geluk in je dagelijkse leven creëren?

Lees snel verder want aan het eind van dit artikel geef ik ook nog 4 handige tips.

Inhoudsopgave

Wat is geluk?

Op ons verlanglijstje wordt waarschijnlijk de eerste plaats ingenomen door het verlangen naar geluk, het vermijden van lijden en een vredig en plezierig leven. Geluk is een ideale status die we, hoewel we ernaar verlangen, niet altijd kunnen bereiken, aangezien het alle gebieden van ons leven en dus onze menselijke heelheid omvat.

De meest ruime betekenis van geluk is ‘goede kwaliteit van leven’. Maar als je 10 verschillende mensen zou vragen wat geluk betekent dan zal je waarschijnlijk 10 verschillende antwoorden krijgen.

Mensen zoeken al eeuwen naar het antwoord op deze vraag. Maar over één ding kunnen we het met elkaar eens zijn. Geluk is een mentale toestand die wordt gekenmerkt door positieve emoties, die kunnen variëren van tevredenheid tot vrij intense vreugde. Geluk kan alleen van binnenuit worden gevoeld. Iedereen ervaart geluk op hun eigen unieke manier.

Geluk komt niet zomaar in je leven maar je kan ervoor kiezen. Je kunt leren om gelukkig te zijn door goed te luisteren naar je gevoel.

Stel jezelf eens de vraag; wat betekent geluk voor mij? Want het gaat uiteindelijk om jou en waar jij je gelukkig bij voelt.

smilies

Wat is geluk voor jou?

We zijn allemaal verantwoordelijk voor ons eigen geluk. Uiteraard kan je niet het hele jaar 365 dagen gelukkig zijn. Er gebeuren namelijk altijd dingen die je uit balans brengen of dingen die waar je mee moet dealen, waardoor je je niet gelukkig voelt. Maar het belangrijkste is eigenlijk; hoe ga je ermee om? En wat voor keuzes maak je voor je geluk?

Geluk creëer je voor jezelf door te focussen op de dingen die jij echt wilt. Wij willen allemaal dat we onszelf gelukkig voelen en dat is logisch, want geluk is een positief en sterk gevoel. Het geeft een doel aan je leven. In een ideale wereld zou je eigenlijk alleen de dingen moeten doen die je gelukkig maken. Ik weet dat dat niet mogelijk is maar je kan het wel proberen.

We willen fijne relaties met onze omgeving om geliefd te voelen. Een goede baan waar we trots op kunnen zijn en waarin we gewaardeerd worden. We willen vaker op vakantie gaan om te ontspannen en genieten. We hebben hobby’s waar we hartstikke enthousiast over kunnen zijn. Alle positieve gevoelens zoals liefde, waardering, trots (op), ontspanning, genieten, tevredenheid, enthousiasme en ga zo maar door, zorgen ervoor dat je je gelukkig voelt.

Goed, lang verhaal maar ik heb nog steeds de vraag; Wat maakt jou gelukkig? Hierbij heb ik wel slecht nieuws! Niemand anders dan jij zelf, kan bepalen waar jij gelukkig van wordt. Maar ik heb ook goed nieuws! Door even na te denken over hoe gelukkig je bent met je leven, kun je er wel achter komen wat geluk voor jou betekent. Je kunt verschillende soorten vragen stellen en een beetje brainstormen met jezelf.

think

Brainstorm

 • Wie zijn er belangrijk voor mij?
 • Ben ik gelukkig in mijn relaties?
 • Ben ik tevreden met mezelf?
 • Waar word ik gelukkig van?
 • Wat zijn mijn doelen in mijn leven?
 • Waar ben ik trots op?
 • Wat zou ik graag doen, als ik weet dat ik nog een week te leven heb?
 • Wat staat op mijn bucketlijst?
 • Waardoor zou ik mezelf vrij voelen?

Dit zijn slechts een paar vragen maar ik hoop dat je er toch even over nagedacht hebt want zo krijg je een beter inzicht in wat belangrijk voor je is en wat geluk voor jou inhoudt.

”Geef elke dag de kans om de mooiste van je leven te worden”

– Mark Twain

Geluk is een keuze

Je hebt deze uitspraak zeker al vaker voorbij horen komen, want gelukkig zijn is uiteindelijk ook een keuze die je zelf maakt. Maar wat wordt er eigenlijk mee bedoeld en hoe maak jij die keuze?

Jij denkt soms misschien dat je geen keuze hebt of dat je aan sommige situaties niets kunt veranderen. Dit zijn slechts overtuigingen die moet je overwinnen. Overtuigingen, onrealistische verwachtingen en vergelijkingen met anderen zijn de grootste vijanden voor ons geluk.

Overtuigingen zijn jouw visie van de waarheid. Sommige mensen delen jouw visie op een bepaald onderwerp en anderen niet. Maar beide groepen zien hun visie als waarheid. Verwachtingen zijn een bepaald beeld of aanname die jij hebt gevormd over hoe iets zou moeten verlopen. Bij vergelijkingen vergelijk je een onderwerp met iets anders of jezelf met een ander.

Denk er nu eens over na hoe jij jezelf voelt als jouw waarheid fout blijkt te zijn of als iets niet verloopt zoals jij graag zou willen of wanneer je jezelf vergelijkt iets onhaalbaars. De negatieve gevoelens die je dan waarschijnlijk ervaart, zorgen ervoor dat je minder gelukkig bent in je leven.

Negatieve gevoelens zijn bijv.: teleurstelling, verdriet, ontevredenheid, gekwetst, jaloezie, onzeker, boos of frustratie.

Maar als je wakker wordt heb je altijd de keuze om je die dag gelukkig te voelen. Misschien niet in alle situaties want over sommige situaties heb je geen controle. Maar je hoeft niet overal controle over te hebben. Het gaat om jouw gevoelens, focus op de dingen die jij echt wilt. Besef dat er altijd meerdere keuzes zijn in je leven en pak de positieve keuzes waar jij je goed bij voelt. Zoek het positieve in het negatieve!

Positief gevoelens zijn bijv.: hoopvol, vertrouwd, geaccepteerd, geliefd, vrolijk, energiek, dankbaar, trots of waardevol.

Geluk is een keuze en jij kunt letterlijk er nu voor kiezen. Ik wil je graag uitdagen om je ogen dicht doen en de volgende zinnen te herhalen; Ik kies vandaag voor mijn geluk, ik ben voor alles dankbaar want ik ben tevreden met mijzelf. Besluit gewoon om gelukkig te zijn zonder verwachtingen of te oordelen. Alles wat je nodig hebt is dat jij de keuze maakt om wel gelukkig te zijn.

Je beslist uiteindelijk alles in jouw leven dus jij beslist ook wat geluk is voor jou. Het maakt niet uit wat het is als het je gelukkig maakt, kies je ervoor.

4 handige tips voor meer geluk:

Wees dankbaar

Door dankbaarheid te tonen ga je je automatisch gelukkiger voelen. Dankbaar zijn en dankbaarheid tonen is een makkelijke manier om meer geluk in je leven te creëren. Kijk eens om je heen of binnen in jezelf. Wees dankbaar voor wie je bent en wat je nu hebt. Iedereen heeft wel iets om dankbaar voor te zijn.

Tip: Begin de dag met dankbaarheid. Neem elke ochtend even wat tijd voor jezelf en zeg hardop waar je dankbaar voor bent. Zo begin je je dag met positieve en liefdevolle gedachten die ervoor zorgen dat je je gelukkig voelt.

Heb zelfvertrouwen

Stop met tobben en jezelf te vergelijken met andere mensen. Zelfvertrouwen werkt door in elke situatie in je leven. Bestudeer jezelf en accepteer jezelf. Wees bewust van wat je gelukkig en ongelukkig maakt. Durf dingen te doen die je gelukkig maken.

Iedereen heeft een eigen kracht. Je eigen kracht waarmee je geboren werd. Vecht niet tegen de dingen die je niet wilt, leef vanuit je eigen kracht en richt je energie en gedachten op dat wat je echt voor jezelf wil!

Door beslissingen te maken gebaseerd op dat wat jij echt wilt, krijg je automatisch een beter gevoel over jezelf. Je krijgt meer plezier in wat je doet, krijgt meer energie en een beter resultaat in je leven. Je wordt spontaner, zelfverzekerder, gemotiveerder en gelukkiger.

happy people

Leef in het nu

Het is logisch dat je de ervaringen uit je verleden meedraagt maar dat is het verleden en je hoeft er niet elke dag aan te denken. Wat er gebeurd is ligt in het verleden en daar kan je niets aan veranderen. Geef liever aandacht voor het leven in het nu. Voor veel mensen (inclusief mij) is dit best moeilijk. Hoe komt dat? Onze gedachten dwalen snel af. Train je brein om te focussen. Dit kan je heel goed beoefenen met mindfulness.

Mindfulness betekent letterlijk vertaald “opmerkzaamheid”. Mindfulness maakt jezelf bewust van de gedachten die jij hebt. Je focust op je zelfbewust zijn en je gedachten. Je krijgt een beter inzicht in de dingen die je voelt en ervaart. Hierdoor is het makkelijker om beslissingen te nemen die jou naar een gelukkiger leven leiden. Loop je af en toe nog tegen iets uit het verleden aan, zoek dan een manier om het voor eens en voor altijd op te lossen.

Voor mij heeft de online Mindfulness voor het dagelijkse leven cursus veel geholpen.

Groei en ontwikkel jezelf

Persoonlijke groei gaat over het beste uit jezelf halen en dit is een belangrijke geluksfactor in ons leven. Zoals je in onze artikelen kunt lezen spreek ik uit ervaring. En ik heb echt gemerkt dat je je gelukkig voelt als je aan je relaties werkt of een persoonlijk doel heb behaald. Hoe zou jij je voelen als je 10 kilo bent afgevallen of die onnozele ruzie uitpraat? In ieder geval gelukkiger dan wanneer je je doel niet had behaald. En daar gaat het immers om.

Lees het –Werk aan je persoonlijke ontwikkeling! 10 tips die jou helpen!- artikel, doe mee met de brainstorm en begin met je persoonlijke groei.

Ik hoop dat je dit artikel motiverend vond en je een beetje zin gekregen om meer geluk in je leven te creëren. Voor meer inzichten, tips en oefeningen raad ik je de online cursus Geluk – Genieten van het leven van Frank de Moei aan.

Frank de Moei

Online Cursus Geluk – Genieten van het leven

 • Genieten van elk moment
 • Lekker in je vel zitten
 • Positief en ontspannen leven
 • Oprecht gelukkig en tevreden zijn
Ga naar de kortingspagina!

Lees hier onze ervaringen met de cursus Geluk – Genieten van het leven.

Misschien vind je dit ook leuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *